Приховане спостереження заборонено законом України

вибирай комплект відеоспостереження

Приховане спостереження: кому можна і чого варто обійти закон

Відеоспостереження щільно увійшло в наше повсякденне життя, і тепер наявність камер на вулиці, в магазинах, банках та інших громадських місцях все більше змушує людей турбуватися про вторгнення в їх особистий простір. Міф про «великому брата» більше не здається людям чимось утопічним, а навпаки цілком реальним і відчутним. У мережі навіть можна знайти приклади маскування, які допоможуть уникнути уваги «всевидющого ока» камери. Головна етична дилема відеоспостереження - дотримання прав людини і контроль безпеки.

Камера відеоспостереження в пожежному датчику

Технології прихованої зйомки і Закон України

Сучасні технології не стоять на місці, тому організувати приховане відеоспостереження не складає великих труднощів, є маленькі бездротові камери, здатні вміститися в кулькову ручку або дверний проріз, і інші хитрі непомітні пристосування, не кажучи вже про прослуховування. Однак кожен громадянин України повинен знати, що ведення прихованого аудіо прослуховування і відеоспостереження в нашій країні строго заборонено, згідно із законодавством України, а також суперечить Конституції країни, в статті якої йдеться про наступне:

«Стаття 31. Кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Винятки можуть бути встановлені лише судом у випадках, передбачених законом, з метою запобігти злочинові чи з'ясувати істину під час розслідування кримінальної справи, якщо іншими способами одержати інформацію неможливо ».

Насправді, приховане відеоспостереження може бути використано в інтересах кримінального слідства, але тільки правоохоронними органами: міліцією, СБУ. Відеотехніка, яку використовують силові служби, відноситься до категорії спеціальних технічних засобів, які детально описані, в законі також є уточнення з приводу того, де дана аудіо або відеотехніка може бути розміщена і як замаскована. До категорії технічних засобів, призначених для негласного відеоспостереження, відноситься обладнання, замасковане під різні предмети, як правило, це маленькі відеокамери з об'єктивами Pinhole і мікрофони направленої дії, а також пристрої, що працюють при освітленості на приймальному елементі менш 0,0001 Люкс. Дані кошти докладно описані в постанові Кабінету Міністрів України від 28.01.04 р. N 86, розділ 5, частина 3. Використання описаної відеотехніки для приватного спостереження заборонено і карається законом.

Маскування камер відеоспостереженняКамера відеоспостереження в датчику рухуКамера відеоспостереження в лампочці

Правильна організація відеоспостереження

Першою умовою відеозйомки є відкритість, тобто людина повинна бути повідомлена про те, що його знімають. Відео та фото зйомка може відбуватися тільки за умови гласної чи негласної згоди людини. Саме тому, на вході в магазин, банк, розважальний центр ми можемо бачити таблички з написом «Увага, ведеться відеоспостереження». Крім відео і фото зйомки, попереджати про аудіо записи розмови з клієнтом зобов'язані і оператори колл-центрів. Ведення аудіозапису розмови пояснюють тим, що вони допомагають покращувати якість обслуговування клієнтів. Співробітники офісів, де є відеоспостереження, повинні розписатися в тому, що вони повідомлені про відеоспостереження на роботі. Монтаж камер відеоспостереження не повинен носити прихований характер.

За використання і збут забороненої техніки піде наступне покарання, відповідно до Закону України: «Стаття 163. Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер

1. Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер, - караються штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі до трьох років.

Стаття 182. Порушення недоторканності приватного життя

Незаконний збір, зберігання, використання або поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди або поширення цієї інформації у публічному виступі, творі, що публічно демонструється, чи в засобах масової інформації, - караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Стаття 359. Незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації

Незаконне придбання або збут спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, а також незаконне їх використання караються штрафом від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, - караються позбавленням волі на строк від чотирьох до семи років.

Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або якщо вони заподіяли істотну шкоду правам, що охороняються законом, свободам чи інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб, - караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років ».

Чималий штраф загрожує і за просте зберігання техніки для прихованої зйомки, згідно з Адміністративним Кодексом України (в статті 195-5), а конкретніше «від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку, інших засобів негласного отримання інформації та на посадових осіб - від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку, інших засобів негласного отримання інформації ».

Варто сказати, про те, що, незважаючи на заборону використання камери відеоспостереження типу Pinhole, саме така модель використовується в банкоматах і в сучасних відеодомофонах, що є предметом для дискусій в юридичних колах.

В рамках закону знаходиться використання відеовічків, відеодомофонів, маленьких камер, які можуть зовні нагадувати датчики пожежної сигналізації. Це ті невеликі хитрощі, які дозволяють організувати відеоспостереження максимально непомітно й правомірно, однак не варто грати з законом, так як за цим завжди слід суворе покарання. Купити дозволене обладнання можна на сайті компанії smartel або зателефонувавши оп телефону (044) 331-15-43.

Приховане відеоспостереження

Коментарі

Ви можете коментувати новину

Схожі огляди

Повернутись до списку

Вгору